30/09/2022

FORMAT SONRASI KURULMASI GEREKEN UYGULAMALAR

BİLGİSAYARINIZA YENİ İŞLETİM SİSTEMİ KURULUM SONRASI VEYA YENİ BİR BİLGİSAYAR ALDIĞINIZDA YÜKLENİLMESİ GEREKEN PROGRAMLAR NELERDİR ? 

Bilgisayarınıza format attınız veya yeni bir kurulum yaptıysanız yada yeni bir bilgisayar aldıysanız ve ilk kurulumunu yapacaksanız  yüklemesini yapacağınız uygulamaları sırasıyla hazırladık.

-İlk önce sürücü yüklemeleri yapılmalı.Var olan sürücüler aygıt yöneticisinden manuel olarak güncelleştirilmeli.

-Web browser yüklenilmesi

CHROME ! İNDİR !

OPERA ! İNDİR !

FİREFOX ! İNDİR !

29/09/2022

ÇALIŞTIR KOMUTLARI

 ÇALIŞTIR KOMUTLARI NELERDİR ?

Çalıştır windows işletim sistemlerinde herhangi bir uygulamayı açmak için kullanılan kısa yol aracıdır.Klavyeden windows+R tuşuna basılarak karşımıza çıkar.

-appwiz.cpl:Program ekle/kaldır

-cleanmgr:Disk temizleme

-control:Denetim masası


28/09/2022

ZARARLI YAZILIMLAR

KÖTÜ AMAÇLI YAZILIMLAR

VİRÜS:Virüsler bilgisayar sisteminize zarar vermek için tasarlanmış zararlı yazılımlardır.Bilgisayarınıza girip dosyalarınıza zarar verebilir ve dosyalarınızı silebilirler.

TRUVA ATI (TROJAN): Gerçek bir uygulama gibi görünen truva atları tehlikeli virüs yazılımlardandır .Normal virüslerden farklı olarak bilgisayarlarda kendi kendine çoğalarak kopyalanmazlar. Sessizce bilgisayarınızda durup bilgilerinizi toplayabilirler.Trojanların amacı bilgisayarınızda güvenlik açığı oluşturarak kişisel bilgilerinizi,verilerinizi çalabilmektir

BİLGİSAYARINIZA VİRÜS BULAŞTIĞINI NASIL ANLARSINIZ ?

BİLGİSAYARA VİRÜS NERELERDEN BULAŞIR ?


Bilgisayarınızda eğer güvenlik yazılımı olarak güncel bir antivirüs programı kullanmıyorsanız bilgisayarınıza virüs bulaştığını ancak etkisini gösterdiği zaman anlayabilirsiniz.Bu etkilere bakacak olursak bilgisayarınızda yavaşlama,kilitlenme,aniden çıkan hata mesajları,internet tarayıcınız kapalıyken bile birden karşınıza çıkan pop up tarzı reklamlar ve bilgisayarınızda durup dururken kapanmalar veya reset atmalar olarak kendini belli edebilir.Virüsler bilgisayarınızda kendisini kopyalayabilir ve belli bir süre kendisini gizleyebilirler.

BİLGİSAYAR VE SAĞLIK

BİLGİSAYAR KULLANIRKEN SAĞLIK PROBLEMLERİNE KARŞI TEDBİRLİ OLALIM

Bilgisayar kullanırken vücut sağlığımıza dikkat etmeliyiz.İnsanlar iş yerlerinde veya evde zamanının büyük bir kısmını bilgisayar karşısında geçirir oldular.Sürekli bilgisayar başında oturmak sağlığımızı elbette olumsuz etkileyecektir.Bunun için bilgisayar karşısındayken doğru oturuş pozisyonunu sağlamak bir nebze de olsa sağlık problemlerinin önüne geçecektir.  

Uzun süreli bilgisayar kullanımına bağlı olarak bazı sağlık problemleri ortaya çıkabilmektedir bunlar genellikle bel,boyun ve eklem ağrılarıdır.

27/09/2022

BİLGİSAYAR KASALARI

BİLGİSAYAR KASASI SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ?

Kasalar bilgisayarı oluşturan donanımları ve genişleme kartlarını içinde barındıran,onları fiziksel  zararlara karşı koruyan metal kutulardır.Yatay veya dikey şekilde olabilirler,orta boyutlu kasalara ( A T ) kasa daha büyük boy kasalara ( A T X )  kasa denir.Kasaların önlerinde ve arkalarında çevre birimleri ile bağlantı noktaları bulunur.Bilgisayar kasaları çeşit çeşit gösterişli veya sade olabilmektedir,burada önemli olan kasanın gösterişi değil içindeki güç kaynağı,fanlar ve üzerindeki kart okuyucu ve usb yuvalarının kullanışlılığıdır.

Kasa seçerken nelere dikkat edilmeli; 

LİBRE OFFİCE

 LİBRE OFFİCE

Her bilgisayar kullanıcısının muhakkak bir ofis programına ihtiyacı olmuştur.Ofis programları bilgisayarların olmazsa olmazlarındandır.

Hesap işleri ile uğraşanlar için ise ofis yazılımları tam bir zorunluluktur.Bilgisayarda bir belge yazmak veya okumak olsun hesap tablosu yapmak olsun hepimiz bir ofis programına gereksinim duyarız.Bilgisayarımıza bir ofis programı yüklemek istediğimizde ise lisans ve ücret problemleri engeliyle karşılaşırız.Böyle bir durumda kullanabileceğimiz

DEPOLAMA BİRİMLERİ NELERDİR ?

DEPOLAMA BİRİMLERİ

-DİSKET SÜRÜCÜLER (FLOPPY)

Bilgisayarımızda A:sürücüsü olan disket sürücüler gelişen teknoloji sayesinde günümüzde neredeyse hiç kullanılmıyor desek yeridir .Ortalama boyutları 1.5 mb olan disketler bir bilgisayardan başka bir bilgisayara dosya veya ofis belgeleri taşımak için kullanılırdı.
-OPTİK SÜRÜCÜLER

Cd ve dvd nin yaygınlaşmasıyla birlikte kişisel bilgisayarlarda optik sürücü kullanılmaya başlandı.Optik disk sürücüleri veri okumak ve yazmak için laser teknolojisini kullanır.

26/09/2022

KURULUMDA 64 BİT YAZAN DİĞER DİSKİ KULLANIN UYARISI !

KURULUM YAPARKEN 64 BİT YAZAN DİĞER YÜKLEME DİSKİNİ KULLANIN UYARISI!

Bilgisayarımıza format atacağımız zaman çoğumuzun karşısına böyle bir uyarı mesajı çıkmıştır.64 bit yazan diğer yükleme diskini kullanın diye bir uyarı çıkar.

Böyle bir uyarı mesajıyla karşılaştığınız zaman yapmanız gerekenler aşağıda sırasıyla belirtilmiştir.

SSD (SOLİD STATE DRİVE) NEDİR ?

SSD NEDİR ?

SSD yani solid state drive günümüz teknolojisinin bize sunduğu sabit disklerin tahtına göz dikmiş en yeni  depolama birimidir. 

Performanslı,hızlı ve ayrıcada
sessiz çalışırlar.Hard disklere göre daha avantajlıdırlar içerisinde sabit diskler de olduğu gibi hareketli parçalar ,mekanizmalar yoktur ve bu nedenlede sessiz çalışırlar.Ayrıca dış darbelere karşıda dayanıklıdırlar  veri kaybetme riski yoktur.

Sabit diskler verileri dönen diskler üzerine kaydederken ssd ise üzerinde bulunan bellek

BİLGİSAYAR KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ?

BİLGİSAYAR KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER !

-Bilgisayarınızın elektrikle bağlantısı mutlaka topraklı prizle olmalı-Bilgisayar çalışır vaziyetteyken kablolarını takıp çıkartma gibi işlemler yapılmamalı

-Bilgisayar çalışırken donanım parçalarını sökme takma yapılmamalı

-Bilgisayarın kabloları halı,kilim gibi zemin örtülerinin altından geçirilmemeli aksi halde  farkında olmadan üzerine basarak kablolarda ezilmeler ve kopukluk meydana getirebilirsiniz.

BİLGİSAYARINIZI HIZLANDIRACAK ÖNERİLER !

BİLGİSAYARINIZI HIZLANDIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER !

Bilgisayarınızda yaptığınız her işlem kullandığınız her program geride bilgisayarınızın üstüne yük bindiren bir veri çöplüğü oluşturur  buda zamanla bilgisayarınızda kasmalara,donmalara ve yavaş çalışmalara neden olabilir.Basit yöntemlerle bilgisayarınız için yük olan bu kalıntıları temizleyerek bilgisayarınızın yine eskisi gibi hızlı ve verimli çalışmasını sağlayabilirsiniz.

-Başlangıçta çalışan programlar

25/09/2022

WİNDOWS 8/8.1 NET FRAMEWORK 3.5 ÇEVRİM DIŞI NASIL YÜKLENİR ?

 WİNDOWS 8,8.1 NET FRAMEWORK 3.5 ÇEVRİM DIŞI YÜKLENMESİ

Öncelikle işletim sisteminin olduğu iso dosyasını sürücüye bağlıyoruz. Daha sonra çalıştıra cmd yazarak komut işlemcisini yönetici olarak çalıştırıyoruz ve ardından komut satırına alttaki satırı giriyoruz.


Dism /online /enable-feature /featurename:NetFx3 /All /source:x:\sources\sxs /LimitAccess yazarak enter a basarak onaylıyoruz.                                                         

Burada dikkat etmemiz gereken (x) yerine windows 8 işletim sisteminin bulunduğu iso dosyasının sürücü harfini girmek olacak.



WİNDOWS 7 BAĞLANTINIZ GİZLİ DEĞİL HATASI VE ÇÖZÜMÜ !

WİNDOWS 7 DE BAĞLANTINIZ GİZLİ DEĞİL HATASINI NASIL ÇÖZERİZ ?

İnternet tarayıcınızla bazı adreslere bağlanmak istediğinizde malesef bu sinir bozucu hata karşımıza çıkar ve bir türlü bağlanamayız,genellikle chrome tarayıcılarda bu hata olduğu söylenir ama nafile diğer tarayıcılarıda denesek sonuç hep aynı olur.

Bunun nedeni windows 7 de bir güvenlik güncelleştirmesinin yüklü olmayışıdır.

24/09/2022

BİLGİSAYARDA KULLANILAN SATA VE IDE KABLOLAR

 SATA KABLO

SATA kablolar (seri ata) bilgisayarlarda genellikle harddisklerde veri akışını sağlamak için kulanılırlar.İçerisinde 7 pinli bakır kablo bulunan SATA kabloların sata 1,sata2 ve sata3 olmak üzere üç versiyonu bulunmaktadır.Genellikle kırmızı renkte olan bu kabloların farklı renklerde olanı da mevcuttur.IDE kablolara göre hem veri akışı daha hızlı, hem ince hemde takıp çıkartması daha kolay olduğu için günümüz bilgisayarlarında tercih edilirler.SATA kablolara yanlızca tek bir donanım bağlanılabilir.

WİNDOWS TA SIK KULLANILAN DOSYA UZANTILARI

Windows dosya uzantıları

-exe  :  program yükleme dosyaları/çalışmaya hazır çalıştırılabilir.

-com : çalıştırılabilir programlar

-bin  : çalıştırılabilir programlar

-bat  : toplu işlem dosyaları düzenlenebilir/çalıştırılabilir

-sh   :  toplu işlem dosyaları düzenlenebilir/çalıştırılabilir

-txt  :  metin ve döküman dosyaları

23/09/2022

İNTERNET VE GÜVENLİK

İNTERNETTE KİMLİK HIRSIZLIĞINA KARŞI YAPILMASI GEREKENLER !

-İnternette arama çubuğunda girmek istediğiniz sitenin başında kilit işareti olmalı.

-Girmek istediğiniz sitenin adı düzgün yazılmış mı,adında veya uzantısında harf değişiklikleri var mı,kontrol edilmeli.

-Sosyal medya veya sohbet platformlarında kimlik bilgileri yazılmamalı.

22/09/2022

ÇEVRE BİRİMLERİ BAĞLANTI PORTLARI


Bilgisayar kasası çevre birimleri bağlantı portları

1-Power

2-PS/2 klavye her zaman mor renkli

3-PS/2 mouse her zaman yeşil renkli

4-S/PDIF ses sistemi bağlantı portu

5-Paralel port 25 pin

6-Seri port RS232

7-USB 2.0  1.2.port

8-USB 2.0  3.4.port

9-LAN (RJ45) Port /Ethernet

10-Ses, mikrofon, cd,dvd player bağlantı portları

11-Ekran kartı DVI port

12-Ekran kartı VGA port

13-Ekran kartı Video/TV bağlantı portu 

ANAKART BİLEŞENLERİ NELERDİR?

ANAKART BİLEŞENLERİNİ TANIYALIM

1-İşlemci yuvası

2-Kuzey köprüsü 

3-Güney köprüsü

4-Ram slotları 1

5-Ram slotları 2

6-Floppy (Disket)

7-İde bağlantı portu

8-Sata bağlantı portları

9-PCI

10-PCI express x1       11-PCI express x16      12-BIOS pili        13-BIOS reset   14- BIOS rom

15-ATX power 24pin  16-ATX 12V 4pin           17-Bağlantı portları     18-Ön panel bağlantıları

19-USB port         20-Audio       21-Fan bağlantı pinleri


 

21/09/2022

NORTH BRIDGE / SOUTH BRIDGE

 KUZEY KÖPRÜSÜ

İşlemci (cpu) ,bellek (ram) , AGP (ekran kartının takılı olduğu port) ve güney köprüsü kuzey köprüsüne bağlıdır.Kuzey köprüsü bu birimlerden gelen verileri hızlandırarak işlemciye yollar işlemciden gelen veriyi ise yavaşlatarak gideceği birime yollar.

GÜNEY KÖPRÜSÜ

ISA,PCI,paralel port,seri port ve depolama birimleri güney köprüsüne bağlıdır.Bu birimlerden gelen veriyi hızlandırarak kuzey köprüsüne iletir.

20/09/2022

BIOS NEDİR VE GÖREVLERİ NELERDİR ?

BIOS (BASIC INPUT-OUTPUT SYSTEM) TEMEL GİRİŞ-ÇIKIŞ SİSTEMİ

Bilgisayarın donanım ayarlarının değiştirildiği,düzenlendiği ve saklandığı programdır.İşletim sistemi ile donanımlar arasındaki bağlantıyı kurup çalışmasını sağlayan yazılımdır.Eprom adını verdiğimiz bir elektron çipin içinde saklıdır.
Bıos ayrıca içerisinde yazılım olan bir rom bellektir.

BIOS UN GÖREVLERİ

GÜVENLİ ŞİFRE VE PAROLA NASIL OLUŞTURULUR ?

 GÜVENLİ BİR ŞİFRE/PAROLA NASIL BELİRLENMELİ ?


-En az 8 karakterden oluşmalı

-Ad,soyad,kimlik no,doğum tarihi gibi kimlik bilgilerimizi kullanmamalıyız

-Oluşturulacak şifrede büyük harf,küçük harf,rakam ve semboller olmalı

19/09/2022

YASAL UYARI TELEFONUNUZUN IMEI NO SU KOPYALANMIŞTIR !

CEP TELEFONUNUZUN  IMEI NOSU KLONLANMIŞTIR ! MESAJI GELDİĞİNDE YAPILMASI GEREKENLER !

Bir gün telefonunuza YASAL UYARI başlıklı bir sms alırsınız ve mesajı açtığınız da aynen şu şekilde yazar.

xxxxxxxxxxxxxx IMEI nolu cihaz klonlu listesinde olduğu için telefonunuz 1 ay içinde kullanım dışı bırakılacaktır.

Böyle bir durumla karşılaşırsanız eğer öncelikle sakin olun ve cep telefonunuzu aldığınız zaman faturasını nereye koymuştum acaba diye derin derin düşünmeye başlayabilirsiniz.

18/09/2022

LİNUX İŞLETİM SİSTEMLERİNİN ARTI VE EKSİ YÖNLERİ

LİNUX İŞLETİM SİSTEMLERİNİN ARTILARI VE EKSİLERİ NELERDİR ?

Bu yazımızda Linux işletim sistemlerinin artı ve eksi yönlerini sizler için değerlendirdik.

LİNUX İŞLETİM SİSTEMLERİNİN ARTILARI

-Ücretsizdir her hangi bir lisans satın almanıza gerek yok

-Açık kaynak kodlu,isteğe bağlı geliştirilebilir

-Kolay erişilebilir olması

17/09/2022

HER BİLGİSAYARDA OLMASI GEREKEN UYGULAMALAR

BİLGİSAYARDA MUTLAKA OLMASI GEREKEN UYGULAMALAR NELERDİR ?


-GÜVENLİK UYGULAMALARI 

Bir bilgisayar kullanıcısı için her şeyden önce güvenlik gelmeli o yüzden bilgisayarımızda mutlaka güncel bir antivirüs programı kullanmalı güvenlik duvarını sürekli açık tutmalıyız.Bunun yanında spam,malware gibi kötücül yazılımlara karşıda güvenlik programları kullanmalıyız.Bilgisayarınızda eğer bir antivirüs programı kullanmıyorsanız ancak etkisini gösterdiğinde bilgisayarınıza virüs bulaştığını anlayabilirsiniz.

-OFİS UYGULAMALARI

16/09/2022

SİZCE HANGİSİ ! MASAÜSTÜ MÜ ? DİZÜSTÜ MÜ ?

TERCİHİNİZ HANGİSİ OLURDU ?

Masaüstü mü ,dizüstü mü kişiden kişiye ve ihtiyaçlara göre değişebilir elbette ama aslında burada önemli olan hangi amaçlar için bilgisayarı kullanacağınız önemli.Eğer çok oyun oynayan birisiyseniz elbette masaüstü sizin için daha iyi olacaktır,eğer sadece internette gezinirim ofis kullanırım video,müzik dinlerim her yere de yanımda taşırım diyorsanız tercihiniz tabiki dizüstünden yana olacaktır.

Kısacası masa üstü mü ? diz üstü mü ? bunu kişi ihtiyaçlarına göre kendi belirlemeli,ikisininde hem artı yönleri hemde eksi yönleri olduğunu göz önünde bulundurarak karar vermelidir.