D O N A N I M

BİLGİSAYARI OLUŞTURAN DONANIMLAR 


-ANAKART

-İŞLEMCİ

-BELLEK (RAM)

-DEPOLAMA BİRİMLERİ

-EKRAN KARTI

-SES KARTI

-MONİTÖR

-GÜÇ ÜNİTELERİ

-İLETİŞİM BİRİMLERİ



A NA K A R T


Bilgisayarın temelini anakart oluşturur.Bir bilgisayarın sahip olabileceği özellikleri anakart belirler.Veri yolları,adresler,kontrol üniteleri sayesinde tüm donanımlar birbirleriyle haberleşirler,ayrıca bilgisayarın dış dünya ile haberleşmesini sağlayan usb,lpt,com gibi bağlantı noktaları bulunur.Bazı donanımlar anakart ile bütünleşik yani onboard olabilir örnek verecek olursak ekran kartı,ses kartı gibi


İ Ş L E M C İ

Bilgisayarın beyni diyebileceğimiz en önemli parçasıdır.Kullanıcı tarafından verilen komutları matematiksel ve mantıksal işlemlere tabi tutarlar.Çalıştırılmakta olan yazılımın içerisindeki komutları işlemekten sorumludur.

İşlemciler iki farklı yolla sistemle haberleşirler Frontside bus ve Backsidebus

FRONTSİDEBUS-İşlemci ve bellekler arasındaki veri yoludur.

BACKSİDEBUS-İşlemci ile level2 cache arasındaki veri yoludur.

R A M (Bellek)


Ram işlemci tarafından ihtiyaç duyulan verilerin sistem açıkken saklanmasını sağlar.

Çalışma şekline göre iki çeşit ram vardır

STATİK RAM:Verilerin saklanabilmesi için güç tazelemeye ihtiyaç duymazlar,verilen güç kesilmediği sürece verileri sonsuza kadar saklayabilirler.İşlemcilerin üzerinde bulunan level1 ve level2 ön bellek statik ram dır.

DİNAMİK RAM:Bilgisayar sisteminin ana belleğini oluşturan ram tipidir.Bu tip ramler üzerinde verilerin saklanabilmesi için gücün sürekli tazelenmesi gerekir,aksi halde veriler kaybolur.

DEPOLAMA BİRİMLERİ

HARD DİSK


Bilgisayardaki tüm veriler hard disk yani sabit disk üzerindedir.Hard diskler giriş,çıkış ve depolama birimidir.Sabit disklerin plakaları boş yüzeylerdir,bu yüzeylere verilerin yazılabilmesi için adreslenmeleri gerekir,plaka yüzeylerini adreslemek için iz,sektör ve küme kullanılır.

Hard diskler bir merkez etrafında dönen birkaç diskten ibarettirler.Bu diskler aliminyum yapısında olup üzerleri manyetik alan oluşabilmesi için demiroksit ile kaplanmıştır.Bu mıknatısların bir araya gelmesiyle silindir denen tabakalar meydana gelmektedir.



SSD (SOLİD STATE DRİVE)

Günümüzde kullanılan en yeni depolama birimi ssd lerdir.Hard disklerin yerini almaya adaydır.Hard disklere göre daha avantajlı olan bu depolama birimi daha hızlıdır ve içerisinde dönen diskler hareket eden parçalar, sürücü motorları ve kafalar olmadığı için sessizdirler.Ssd ler verileri üzerinde bulunan bellek yongalarına kaydederler.Yeni bir teknoloji oldukları için ssd lerin fiyatları hard disklere göre pahalıdır. 

E K R A N  K A R T I

Bilgisayarın görüntü çıkış birimi ekran kartıdır.Bilgisayarın oluşturduğu sayısal veriler monitöre ekran kartı tarafından video sinyaline dönüştürülerek gönderilir.Ekran kartı üzerindeki bellek miktarı kartın gösterebileceği maksimum renk ve çözünürlüğü belirler.Bazı anakartların üzerinde ekran kartı bütünleşik (onboard) olabilir.



P O W E R  S U P P L Y (GÜÇ KAYNAĞI)


Bir bilgisayarın içerisindeki tüm donanımların çalışabilmesi için gerekli elektrik enerjisini güç kaynağı sağlar.Güç kaynağının üzerinde işlemcinin,anakartın,ekran kartının,depolama birimlerinin,fanların elektrik enerjisini sağlamak için başta sarı,siyah ve kırmızı olmak üzere her birinden ayrı volt değerinde akım geçen kablo  konnektörleri vardır.Güç kaynakları şehir elektriğini donanımın ihtiyacına göre -12,-5,+3,+5,+12 volta düşürürler.

KABLO RENGİ                              VOLT

Sarı                                                    +12

Mavi                                                   -12

Kırmızı                                                +5

Beyaz                                                   -5

Siyah                                              Toprak

Turuncu                                               +3

Mor                                                      +5

Ç E V R E  B İ R İ M L E R İ

YAZICI (PRİNTER)



Bilgisayarın çıkış birimi olan yazıcılar bilgisayar ortamında düzenlenen verinin kağıt üzerine basılıp
çıktısının alınması için kullanılır.
Bilgisayarlarımızda kullandığımız üç çeşit yazıcı türü vardır.

-Nokta vuruşlu yazıcılar

-Mürekkep püskürtmeli yazıcılar

-Lazer yazıcılar

Nokta vuruşlu yazıcılar harfleri küçük noktalar halinde kağıda basar aşırı derece sesli çalışırlar ev kullanımına uygun değildirler genellikle ofislerde fatura vb. basımı için kullanılırlar.

Mürekkep püskürtmeli yazıcılar kartuşlarındaki mürekkebi kağıda püskürterek basım yaparlar nokta vuruşlu yazıcılara göre daha sessizdirler ve baskı kaliteleri daha iyidir, fiyatlarının da ekonomik olmasından dolayı ev kullanıcıları tarafından en çok tercih edilen yazıcılardır.

Lazer yazıcılar kaliteli baskı yapar hızlı ve sessiz çalışırlar.Fotokopi makinesine benzer bir çalışma tekniği vardır.Yazıcının belleğine aktarılan veriler lazer yardımıyla drum denilen tamburun üzerine aktarılır,drum un lazerle manyetize edilen bölümlerine mürekkep tozu (toner) parçacıkları yapışır.

KESİNTİSİZ GÜÇ KAYNAĞI ( UPS )

UPS ler  elektrik voltajında meydana gelen dengesizliğinin önüne geçebilmek ve elektrik kesintilerinde oluşabilecek veri kaybını önlemek amacıyla kullanılırlar.

Kesintisiz güç kaynakları (ups) elektrik enerjisinin aniden kesilmesi durumunda veya voltaj dalgalanmalarında geçici bir süre daha üzerindeki akülerde depolanan elektrik ile bilgisayarınızı çalıştırarak sizi hem donanım arızalarından korur hem de veri kayıpları yaşamanızı engeller.

Kesintisiz güç kaynakları ev kullanıcılarına ve kurumsal ağlara yönelik kapasitelerinde ve boyutlarında farklılık gösterebilirler.

Kesintisiz güç kaynakları yapı olarak üç türe ayrılır:

-off line UPS

-Line interactive UPS

-Online UPS