31/10/2022
TYPE-C USB BAĞLANTI
27/10/2022
VPN NEDİR ?
VPN ( VİRTUAL PRİVATE NETWORK ) Sanal özel ağ
Vpn yani sanal özel ağ kısaca tarif edecek olursak eğer internette gezindiğiniz zaman kendi gerçek IP adresinizi gizleyip sanal olarak farklı bir IP adresi üzerinden farklı bir ülkeden erişim sağlıyormuş gibi internete bağlanmanızı sağlayan hizmettir diyebiliriz.Yani VPN internet bağlantınızı şifreleyerek daha güvenli hale getirir.Genelde yasaklı sitelere girmek isteyen kullanıcılar Vpn hizmetini kullansalar da ,Vpn nin asıl amacı kişisel verileri korumaya yönelik bir sistem olmasıdır.Piyasada ücretli ve ücretsiz Vpn programları bulunmakla beraber bazı web tarayıcılarının içinde ve antivirüs programlarında da ücretsiz olarak Vpn hizmeti sunulmaktadır.
26/10/2022
NETWORK ( AĞ ) CİHAZLARI
Repeater: Network ta kullanılan kabloların elektronik sinyalleri iletebilecekleri maksimum
uzaklıklar vardır,daha uzağa veri taşınması gerekiyorsa repeater kullanılır.Hub: Hub ın görevi sinyalleri güçlendirip kabloya iletmektir.Hub ın repeater dan farkı daha çok portlu olmasıdır.
Bridge: İki lan segmentini birbirine bağlayan L2 cihazlarıdır.
Switch: Kendisine bağlı olan bilgisayarın mag adreslerini bilir ve buna göre anahtarlama yapar.Bilgiyi yanlızca alması gereken bilgisayara gönderir.
Router: Router ın görevi bir IP paketini,bir IP network ün den başkasına yönlendirmektir.Gelen bağlantıyı dağıtır,bilgilerin iki ağ arasında iletilmesini sağlar.
Firewall: Ağı internetten gelmekte olan zararlı verilere karşı korur.Yazılımsal ve donanımsal olarak iki şekilde edinilebilir.
24/10/2022
REVO UNİNSTALLER
Revo uninstaller program kaldırma uygulamasıdır.Bilgisayarınız dan bir program kaldırmak istediğinizde ilk yaptığınız iş standart olarak denetim masası program ekle/ kaldır yolunu takip etmektir.Evet buradan bilgisayarınızda yüklü olan programı kaldıra bilirsiniz fakat kaldırdıktan sonra bilgisayarınızda bıraktığı veri atıklarını kayıt defteri girdilerini hala bilgisayarınızda yüklü vaziyette bulursunuz.Tam bir temizlik için revo unistaller programı ile istemediğiniz yazılımları kaldırarak geride bıraktıkları atıkları da temizleye
20/10/2022
KESİNTİSİZ GÜÇ KAYNAKLARI ( UPS )
UPS ( Uninterruptible Power Supply ) ler elektrik kesintilerinde bilgisayarınızı kullanabileceğiniz enerji kaynağıdır.Elektrik voltajında meydana gelen dengesizliğinin önüne geçebilmek ve elektrik kesintilerinde oluşabilecek veri kaybını önlemek amacıyla kullanılırlar.Kesintisiz güç kaynakları (ups) elektrik enerjisinin aniden kesilmesi durumunda veya voltaj dalgalanmalarında geçici bir süre daha üzerindeki akülerde depolanan elektrik ile bilgisayarınızı çalıştırarak sizi hem donanım arızalarından korur hem de veri kayıpları yaşamanızı engeller.Kesintisiz güç kaynakları ev kullanıcılarına ve kurumsal ağlara yönelik kapasitelerinde ve boyutlarında farklılık gösterebilirler.
Kesintisiz güç kaynakları yapı olarak üç türe ayrılır:
- off line UPS - Line interactive UPS - Online UPS
19/10/2022
GÜVENLİK YAZILIMLARININ ÖNEMİ !
İnternete bağlı her bilgisayarda yeterli koruma önlemleri alınmazsa eğer güvenlik açığı oluşacak tehlikelere karşı davetiye çıkarılacaktır.Bu güvenlik açıklarını kapamak için geliştirilen antivirüs programları,malware programları gibi güvenlik yazılımları bilgisayarımızda mutlaka bulunmalı belli aralıklarla güncellemeleri yapılarak en son çıkan zararlı yazılımlara karşı koruma kalkanı oluşturulmalıdır.
18/10/2022
DLL Dosyası nedir ? nereye yüklenir ?
17/10/2022
BLUETOOTH TEKNOLOJİSİ
Bluetooth teknolojisi günlük hayatımızda bizi kabloların karmaşasından kurtararak bilgisayar ve çevre birimleri ile bağlantımızı sağlayan,hepimizin kullandığı telefon, tablet ,kulaklık ve her türlü teknolojik cihazda hayatımızı kolaylaştırarak kablo bağlantısı gerektirmeden kısa mesafede dosya ve veri paylaşımı yapılmasına imkan tanıyan radyo frekans teknolojisinin adıdır.Bluetooth 2.4 Ghz frekansı bandında çalışmakta olup etkinlik mesafesi yaklaşık olarak 10 m civarındadır.
15/10/2022
FANLARIN TEMİZLİĞİ NASIL OLMALI ?
14/10/2022
ÖZGÜRLÜK İÇİN PARDUS
YERLİ VE MİLLİ İŞLETİM SİSTEMİMİZ PARDUS
Özgürlük için sloganıyla yola çıkan Türkiyenin yerli ve milli işletim sistemi .Debian GNU/Linux alt yapısını kullanalarak oluşturulan açık kaynak kodlu Tubitak Ulakbim tarafından geliştirilmeye devam edilen ve tamamen ücretsiz dağıtımı olan işletim sistemimiz PARDUS.
13/10/2022
BIOS / CMOS KARŞILAŞTIRMASI
Bıos bilgisayarı başlatan program , Cmos ise Bıos un ihtiyaç duyduğu sistem yapılandırma ayarlarının depolandığı yerdir.
12/10/2022
BİLGİSAYAR TOPLARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ?
Bilgisayar toplamaya başlamadan önce dikkat etmeniz gereken en önemli husus satın alacağınız donanımların birbirleriyle uyumlu çalışabilir olmasına dikkat etmeniz olmalıdır. Bilgisayarın temelini anakart oluşturur,bilgisayarınızın sahip olabileceği özellikleri anakart belirler. Anakartınız hangi işlemciyi destekliyor kaç gb ram desteği var ilave donanımlar takmaya uygun mu bunları önceden bilmeniz gerek.
Bir bilgisayar toplayacaksanız pahalı bir sistem kurmak yerine öncelikle bu bilgisayar hangi amaç için kullanılacaksa ona göre sistemi kurmak daha mantıklı olacaktır.
10/10/2022
İŞLEMCİ BİRİMLERİ
CU (Control unit)= İşlemciye gelen ve işlenerek çıkan verilerin organizasyonunu yapan birim
FPU (Floating point unit)= İleri düzey matematiksel işleri yapan birimdir.
REGİSTER= Çok uzun işlemleri yaparken bu kısım karalama defteri olarak kullanılır
09/10/2022
TEMP KLASÖRÜ NEDİR ?
TEMP KLASÖRÜ NEDİR ? NE İŞE YARAR ?
Temp klasörü Windows işletim sistemine sahip bir bilgisayarda yer alan uygulamaların ön bellek dosyalarını muhafaza eder.İngilizce Temporary ( geçici ) kelimesinin kısaltması olarak Temp denilen geçici dosyaların bulunduğu klasör ; uygulamalara ait ön bellek dosyalarını,çerezleri saklar.
Temp klasörü bilgisayardaki geçici dosyaların kaydedildiği aynı zamanda gereksiz dosyalarında depolandığı bir klasördür.
08/10/2022
NTUSER.DAT dosyası nedir ?
Kayıt defterine ait verileri ve her kullanıcıya ait olan ayarları depolayan bir sistem dosyasıdır.Silinmesi işletim sisteminindeki kayıtları karıştıracağı için silinmemesi tavsiye edilir.Zaten silmiş olsanız bile windows u tekrar başlattığınızda yine karşınızda olacaktır.İşletim sisteminizi kurduktan sonra ntuser.dat dosyasını göremezsiniz daha çok gizli dosyaları görünür hale getirdiğiniz zaman ve ayrı bir kullanıcı profili oluşturduğunuz zaman ortaya çıkar,bilgisayarınıza yeni programlar yükledikçe ve güncelleştirmeler yapıldıkça bu dosyada boyut olarak sürekli artar.
Kısacası kullanıcı kayıt bilgilerini tutan bir dosyadır.
07/10/2022
WEB ADRES UZANTILARI
w.w.w. (World Wide Web):Tüm web sistelerin adresleri w.w.w ile başlar.
h.t.t.p: (Hyper Test Transfer Protocol):İnternet sistelerinin açılmasını sağlayan komutlar http ile iletilir.
url (Uniform Resource Location):Web sitelerinin internetteki yerini belirleyen bağlantı adresleridir.
com :Özel şirketlerin web adres uzantısı
tr : Web ağındaki Türkiye ye ait alan kodu
06/10/2022
VMWARE WORKSTATION
Sizde tek bir bilgisayarda birden fazla işletim sistemi kullanmak istermisiniz ?
İşte bu noktada ihtiyacınız olan yazılım bilgisayarınıza bir sanal makine programı kurmak olacaktır.
Vmware workstation dünyadaki en popüler olan sanal makine uygulamasıdır.Bilgisayarınızda kurulu olan ana işletim sisteminine zarar gelmeden birden fazla işletim sistemi kullanmanıza olanak tanır.
05/10/2022
ÜCRETLİ UYGULAMALARA ALTERNATİF ÜCRETSİZ UYGULAMALAR
İŞLETİM SİSTEMİ
WİNDOWS >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>LİNUX
OFİS
MİCROSOFT OFFİCE >>>>LİBRE OFFİCE,OPEN OFFİCE
04/10/2022
KULLANIM HAKLARINA GÖRE YAZILIMLAR
KULLANIM HAKLARINA GÖRE YAZILIMLAR
Lisanslı yazılım:Kullanabilmek için belli bir ücret karşılığında lisans satın alınması gereken yazılımlardır. Örneğin ;Windows işletim sistemleri,bazı office programları
FREEWARE(Ücretsiz yazılım):Kullanıcısından ücret talep etmeden kısıtlamasız tam olarak kullanılabilen yazılımlardır.
Örneğin:Linux işletim sistemleri
03/10/2022
DOSYA SİSTEMLERİ
DOSYA SİSTEMLERİ
Dosya sistemi sabit sürücünüze depolanan dosyaları saklamak ve dosyalara erişmek için kullanılır.
Disk üzerinde depolanmış verilerin bütününe dosya ismi verilir.Dosyaların sabit diske kaydedilmesi ise dosya sisteminin görevidir.
Dosya sistemleri
FAT (FİLE ALLACTİON TABLE)Dosya yerleşim tablosu
02/10/2022
YONGA SETİ (CHİPSET)
Chipsetler bilgisayarın adeta trafik polisleri gibidirler
-İşlemci,önbellek,sistem veri yolları,çevre birimleri ,tüm bileşenler arasındaki veri akışını denetler
-Veri akışı bilgisayarın performansı açısından çok önemli olduğundan,yonga seti de (chipset) bilgisayarınızın kalitesi,özellikleri ve hızı üzerinde en önemli etkiye sahip birkaç bileşenden biridir.
PROGRAM EKLE/KALDIR DA GÖZÜKMEYEN YAZILIM NASIL SİLİNİR ?
Bilgisayar da bir program silmek istediğinde veya artık kullanmak istemediğin bir programı bilgisayarından kaldırmak istediğinde izleyeceğin yol direk denetim masası>program ekle/kaldır olacaktır ve buradan kaldırmak istediğiniz uygulamayı seçip silerek programı sisteminizden kaldırırsınız,ancak bazı programlar vardır ki silmek istediğinizde ekle/kaldır bölümünde o programın adını bulamaz ve sisteminizden kaldıramazsınız.
Böyle bir durumda yapmanız gereken o programı kayıt defterinden silmek olacaktır.
01/10/2022
ROM BELLEK (READ ONLY MEMORY)
ROM (READ ONLY MEMORY)SADECE OKUNABİLİR BELLEK
ROM :Bıos yazılımı rom adı verdiğimiz bir chip içerisindedir.Bıos yazılımı bilgisayar sisteminin kapatılması veya format atılması durumunda silinmez bunun nedeni bıos un anakart a entegre olan Rom yongasının içinde kayıtlı olmasıdır.Sadece üretim sırasında bir defaya mahsus olmak üzere veri yazılır ve üzerindeki veriler hiç bir şekilde değiştirilemez.
PROM:Üzerine veriler kullanıcı tarafından özel cihazlar aracılığı ile bir kez yazılabilir,yazıldıktan sonra üzerinde değişiklik yapılamaz.
EPROM:Üzerine veriler kullanıcı tarafından yazılabilir.PROM dan farklı olarak üzerine veriler bir çok kez yazılabilir.